23 Mart 2020 Pazartesi

CORONA VİRÜS İLE MÜCADELEDE NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?


Korona virüs öksürük, hapşırık, gülme veya konuşma sırasında çevreye yayılan virüsün sağlam kişinin mukozalarına (ağız, burun ve gözler) direkt temas etmesiyle ya da ellerimizle bulaşmaktadır. Kendinizi ve toplum sağlığını korumak için neler yapmalısınız nelere dikkat etmelisiniz?

- Öncelikle lütfen evden çıkmayınız. Bu önlem hastalığın toplumdaki yayılımını yavaşlatmakta oldukça kritiktir. Gereksiz her dışarıya çıkışınız hem kendinizi hem de 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan büyüklerimizi tehlikeye atmış olacak. 
- Hastalığın kendimize ya da başkasına bulaşını önlemede en etkin yöntem el yıkamaktır. Lütfen ellerinizi bol köpükle ve en az 20 saniye boyunca sık sık yıkayınız. Ellerinizi asla yüz bölgemize temas ettirmeyiniz. Gözlerinizi kaşımayınız. Göz kaşıntısı çok ise yüzünüzü soğuk suyla yıkayınız. 
- Bu süreçte kontakt lens kullanıcıların çok daha dikkat etmeleri gerekir. Bu dönemde tercihan gözlük kullanmak gerekir. Kontakt lense devam etmeniz gerekiyorsa, lütfen bakım kurallarına çok dikkat ediniz. Lens solüsyonu dışında asla başka bir sıvı kullanmayınız. Lens kabını da solüsyonla her gün ovalayarak temizleyiniz. 
- Rutin göz damlası kullanan hastalarımızın damlalarını damlatmadan önce mutlaka el yıkamaları ve damlaların uçlarını temiz tutmaları gerekmektedir.
- Acil durumlar dışında göz muayenelerinizi lütfen erteleyiniz. Şikayetleriniz olduğunda telefonla ya da sosyal medya aracılığı ile doktorunuza ulaşabilirsiniz. 
- Acil durumlar dışında lütfen gözle ilgili herhangi bir işlem (Excimer Laser, vb.) ya da ameliyat (Katarakt, vb.) yaptırmayınız. 
- Uyku düzeninize lütfen dikkat ediniz. Saat 23:00-03:00 arasındaki uykuyu kaçırmayınız. Çünkü, bu zaman dilimi kandaki melatonin ve büyüme hormonu seviyesi açısından çok kritiktir. 
- Düzenli egzersiz yaparak, kandaki anti-oksidan seviyenizi yükselterek savunma sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
- Temiz hava ve bol oksijen olmazsa olmazdır. Lütfen evinizi ya da kaldığınız ortamı sık sık havalandırınız.
- Kesinlikle sigara ve alkol tüketmeyiniz.
- Bu dönemde yedikleriniz ve içtikleriniz de son derece önemlidir. Olabildiğince sağlıklı gıdalar tüketerek, bol su içerek ve günde en az 2 kez sade soda tüketerek sağlıklı yaşam için gerekli vitamin ve minarelleri alabildiğimiz kadar almalısınız.  
- Unutmayınız ki, şu anda hem biyolojik hem de psikolojik savaş halindeyiz. Bu nedenle ruhunuzu da beslemeyi unutmayınız. Öneriler: bol kitap okumak, resim yapmak, puzzle ile uğraşmak, müzik dinlemek, dans etmek…
- Bütün bunları geride bırakacağız. Asla umudunuzu yitirmeyin! Kendinize iyi bakın!   

İletişim:
(Cep -iş) 0-532-665-2101
(E-mail) drkoraygumus@gmail.com
(Instagram) @profdrkoraygumus
(twitter) drkoraygumus  
-->

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KORNEAL ÇAPRAZ BAĞLAMA (CROSS-LINKING) SONRASI BİZİ NELER BEKLİYOR?

Korneal çapraz bağlama, diğer adıyla cross-linking işlemi genel olarak iki şekilde yapılabiliyor: Epi-off (epitel kazınarak) ve epi-on...