9 Ocak 2020 Perşembe

KONJONKTİVAŞALAZİS


Konjonktivaşalazis nedir? 
Konjonktivanın, yani gözün ön yüzeyini kornea hariç kapatan zar dokunun, gevşemesi ve sarkmasıdır (Şekilde ok ile gösterilen alan). Özellikle üst kapattaki sarkma ile beraber olabilir. Üst kapaktaki sarkmalar kozmetik olarak çoğu zaman düzeltilirken, konjonktivadaki bu sarkmalar genellikle ihmal edilir. Halbuki, konjonktivaşalazis toplumda çok yaygındır ve yaşla daha da artış göstermektedir. Uzun süre kontakt lens kullanımı, kuru göz ve sigara içimi de önemli risk faktörleridir. 
Tedavi edilmediği zaman sürekli iritasyona bağlı kızarıklık, batma ve ara sıra olan sulanmalara yol açar. Konjonktivaşalazisin kuru gözle birlikteliği çok sıktır. Çoğu kuru göz hastasında atlanıldığı ve tedavi edilmediği için de kuru göz tedavisinde istenilen sonuca bir türlü ulaşılamaz. O nedenle konjonktivaşalaziste erken tanı ve tedavi son derece önemlidir.
Tedavisinde sürtünmeyi azaltmak için suni gözyaşı verilse de esas olarak gevşemiş olan konjonktivanın düzeltilmesi gereklidir. Düzeltme iki şekilde planlanabilmektedir. Çok ileri olmayan olgularda, düşük voltajlı koter ile uygulanan konjonktivaplasti hem çok pratik hem de oldukça etkilidir. Tedavinin zaman içerisinde tekrarlanabilir olması işlemin avantajları arasındadır. İşlem doğru şekilde yapıldığında tedavinin etkinliği 1-2 gün içerisinde görülmektedir. İşlem sonrası birkaç gün batma ve kızarıklık olabilmektedir ve tedaviyle bu şikayetler kısa zamanda geçmektedir. Koterle düzeltilemeyecek olgularda da mutlaka cerrahi ile konjonktivaplasti yapılmalıdır. 

İletişim:
☎️ 0-532-665-2101☎️ 0-312-253-6666

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KORNEAL ÇAPRAZ BAĞLAMA (CROSS-LINKING) SONRASI BİZİ NELER BEKLİYOR?

Korneal çapraz bağlama, diğer adıyla cross-linking işlemi genel olarak iki şekilde yapılabiliyor: Epi-off (epitel kazınarak) ve epi-on...