24 Ocak 2020 Cuma

BASINDA KONTAKT LENS


SON TEKNOLOJİK GELİŞMELER KONTAKT LENSLERE DE YANSIDI
YENİ NESİL KONTAKT LENSLERLE HEM GÖRÜNTÜ KALİTENİZİ ARTIRIN HEM KONFORUNUZU
Gözün miyop, hipermetrop ve astigmatizm gibi kırma kusurları bulunurken, hastalarda bu kusurlar tek tek ya da bunların kombinasyonları şeklinde görülebiliyor. Görme kusurlarının tedavisi için kullanılan yöntemler arasında kontakt lens kullanımı önemli bir yer tutuyor. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte kontakt lenslerin materyal, şekil, dizayn ve yüzey kaplamalarında da büyük gelişmeler kaydediliyor. Sferik lenslerden torik (astigmatı düzelten) lenslere, multifokal lenslerden kararan lenslere kadar birçok yeni nesil kontakt lensin kullanımda olduğunu belirten Memorial Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Koray Gümüş, kontakt lenslerin özellikleri ve kullanımları konusunda bilgi verdi. 
Kontakt lenslerimizi kullanırken gözlük de kullanmalı mıyım?
Refraksiyon kusurlarının tedavisi için şekil ve işlevsellik açısından gözlük kullanmak istemeyen hastalar, genellikle kontakt lens kullanmayı tercih etmektedir. Çünkü gözlük kullanımının nem değişikliklerinde buharlaşma, spor yaparken hareket kısıtlılığına neden olma, şakaklarda ve burun üstünde iz yapma, görme açısını sınırlandırma gibi zorlukları bulunmaktadır. Bu sebeple hastaların birçoğu sadece kontakt lens kullanmaya yönelmektedir. Ancak hekimler hastalara gözlük ve kontakt lensi dönüşümlü olarak kullanmalarını önermektedir. Hastaların kontakt lens kullanımının günde 10-12 saati geçmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Koray Gümüş, lenslerin çıkarılmasının ardından hastaların gözlük takmaları gerektiğini ifade etti.   
Oksijen geçirgenliği yüksek kontakt lenslerle çok daha güvenli ve konforlu lens kullanımı! 
Eskiye kıyasla kontakt lenslerin materyal özelliklerinde ciddi bir değişim yapılmış ve oksijen geçirgenliği arttırılmıştır. Bu durum korneanın hemen önünde yerleşen kontakt lenslerin daha güvenli bir şekilde kullanımlarına olanak sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, kontakt lenslerin dizaynlarında, su içeriğinde, kenar yapılarında ve yüzeylerinde çok önemli düzeltmeler yapılmıştır. Bu gelişmeler neticesinde, kontakt lens ve sürekli temasta olduğu göz kapakları arasındaki sürtünme azaltmakta ve hastaların kontakt lensleri çok daha uzun süreli konforlu ve görme kalitesi bozulmadan kullanmaları sağlanmaktadır. 
Kontakt lensler sadece miyop ve hipermetrop kusurlarının düzeltilmesi için mi kullanılır?
Günümüzde en çok miyop ve hipermetrop gibi refraksiyon kusurlarının düzeltilmesi için kontakt lens kullanımı tercih edilmektedir. Ancak tüm dünyada 45 yaş üstü popülasyonun artması ve yakını görmede bozulmanın daha da yaygın hale gelmesiyle, yeni jenerasyon multifokal yani çok odaklı kontakt lensler üretilmeye başlanmıştır. Bu lensler kişileri günlük faaliyetlerinde gözlüklerden tamamen bağımsız hale getirmek amacıyla hem yakını hem de uzağı göstermek amacıyla dizayn edilmişlerdir. Dolayısıyla, 45 yaş sonrası hem uzağı hem de yakını görmede zorlanan kişiler bu multifokal kontakt lenslerden istifade edebileceklerdir.    
Astigmatizm sorununuz varsa, çözüm torik kontakt lensler!
Astigmatizm, göz kusurları arasında oldukça yaygın görülen ancak kontakt lens verilirken, genelde yokmuş gibi varsayılan bir kırma kusurudur. Ancak astigmatın düzeltilmemesinin baş ağrısı, gözde yorgunluk ve sürekli göz kısmadan dolayı ciltte kırışıklıklara sebep olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca, astigmat sorununu ortadan kaldıran torik kontakt lenslerle hastalara çok daha kaliteli bir görüş sağlamak mümkün olabilmektedir. Özellikle son yıllardaki teknolojik gelişmelerle, torik kontakt lenslerin hem deneme aşaması kolaylaşmış hem de hastalardaki memnuniyet oranı üst düzeye çıkartılmıştır. Dolayısıyla, gözlük muayenesinde astigmatizm tespit edilmiş ve gözlük yanında kontakt lens takmak isteyen hastalarda mutlaka torik kontakt lenslerin denenmesi önerilmektedir. 
Bandaj (terapötik) lensler ile kornea yaraları tedavi ediliyor
Kontakt lenslerin bir diğer kullanım amacı ise kornea yüzeyinde oluşan yaraları tedavi etmektir. Terapötik kontakt lens adı verilen bandaj, yani tedavi edici lensler ile korneada açılan yara bölgesinin kapatılması sağlanmaktadır. Bu tip lensler özellikle PRK yöntemi (Excimer Laser) sonrasında ya da cross-linking tedavisi sonrasında da kısa süreli olarak kullanılmaktadır. Kuru göz hastalığı olan hastalarda da bu tip kontakt lenslerin kullanımı oldukça yaygındır. 
Özel durumlar için tasarlanmış kontakt lenslerle hayat daha kolay! 
Bazı özel durumlarda (çok yüksek astigmatizm, düzensiz astigmatizm) ve bazı kornea hastalıklarında (keratokonus) kişiye özel tasarlanmış kontakt lensler kullanılmaktadır. Yumuşak keratokonus lensleri, sert gaz geçirgen kontakt lensler, hibrid lensler (hem sert hem yumuşak materyal içerikli) ve skleral lensler bu örnekler içerisinde yer almaktadır. Bu lensler sayesinde gözlükle görme düzeyi ve kalitesi düşük kalmış hastalarda çok daha yüksek kalitede görme düzeyi sunulabilmektedir. 
Lens teknolojisinde son gelişme “Kararan Lensler”
Teknolojinin ilerlemesine paralel olarak son dönemlerde geliştirilen lens çeşitlerinden bir tanesi de kararan, yani renk değiştiren lensler olmaktadır. Bu lensler özellikle ışık hassasiyeti olan, gece araba kullanırken zorlanan, ekran ışığından rahatsız olan kişilerde çok başarılı sonuçlar vermektedir. Göze giren ışığın miktarını kesintisiz ve hızlı bir şekilde ayarlayarak iç ve dış ortamda ve ışığın şiddetine göre ayarlar. Bu lensler aynı zamanda yüksek UV koruması yaparak gözleri UV’nin zararlı etkilerinden korur. 
Özel dizayn ve gece takılan lenslerle miyopun ilerlemesine son! 
Yapılan çalışmalar çerçevesinde son yıllarda özellikle çocuk yaş gruplarında miyop rahatsızlığının ilerleme kaydettiği görülmektedir. Bu ilerlemeyi durdurduğuna dair kanıtları olan “Ortokeratoloji” adı verilen özel tasarımlı, gece yatarken kullanılması gereken özel yapım lensler bulunmaktadır. Hastalar bu lensi gece yatarken takmakta, sabah uyandıklarında ise çıkarmaktadır. Gündüzleri ise lenssiz ve gözlüksüz bir şekilde hayatlarına devam etmektedir. 
Yeni trend: Günlük kullan-at lensler
Kullanımı yaygınlaşan günlük kullan-at lenslerin bütün dünyada bir trend oluşturmaya başladığı gözlemlenmektedir. Günlük kullan-at kontakt lenslerde, her gün yeni bir lens takılmakta ve dolayısıyla bakım ihtiyacı ortadan kalkmaktadır. Dolayısıyla, kontakt lens kullanımına bağlı oluşabilecek riskler de en aza indirilmiş olacaktır. Günlük kullan-at kontakt lensler özellikle çok yoğun çalışan, hijyenle uğraşmak istemeyen, sadece özel günlerde lens kullanmayı tercih eden ve spor yapan kişilerde özellikle tavsiye edilmektedir. 
Kontakt lenslerinizi doğru kullanın, göz sağlığınızı koruyun!
Kontakt lenslerin doğru kullanımı büyük önem taşımaktadır. Çünkü lenslerin yanlış ve kötü kullanımı, istenmeyen ve sonucunda görme kaybına dahi yol açabilecek sonuçlar doğurabilmektedir. Öncelikle kontakt lens kullanan ya da kullanmak isteyen kişilerin öncelikle göz doktoru takibinde olması gerekmektedir. Böylece kontakt lens kullananların kornea sağlığının korunması ve olası bir takım sorunların önüne geçilmesi sağlanabilmektedir. Kontakt lens kullanımı ise genellikle kendi bakımını yapabilen ve kişisel hijyenini sağlama bilinci olan 12-13 yaştan itibaren önerilmektedir. 
Renkli, kozmetik kontakt lenslerin kullanımı da göz hekimi kontrolünde olmalıdır!
Eski yıllara kıyasla, bugün üretilen kozmetik lenslerde oksijen geçirgenliği yükseltilmiş, renk skalası genişletilmiş ve üretim teknolojisi daha kaliteli bir hale getirilmiştir. Bunun yanı sıra, toplumlarda özellikle genç jenerasyonda kozmetik kontakt lenslere talep her geçen gün daha da artış göstermektedir. Ancak, bilimsel çalışmalar göstermektedir ki; düzgün bir göz muayenesi olmadan, deneme lensi kullanmadan ve hekim kontrolü olmadan internet ortamından temin edilen kontakt lenslerde, özellikle renkli kontakt lenslerde kornea ve genel olarak göz yüzeyinde sorun çıkma ihtimali çok daha yüksektir. Bu nedenle, renkli, kozmetik kontakt lenslerin kullanımı mutlaka bir göz hekimi kontrolünde olmalıdır. 

Kontakt lens kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? 
·       Kullanılan lens sık değiştirilmeli, lenslerin kullanım süresi aşılmamalıdır
·       Gece uykusunda kesinlikle lens kullanılmamalıdır (Ortokeratoloji lensleri hariç) ve gözde lens varken uyunmamalıdır
·       Kaynağı bilinmeyen yerlerden (internetten) kesinlikle kontak lens alınmamalıdır
·       Havuza ve duşa girerken lensler çıkarılmalıdır. Çünkü bu durum korneada ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.
·       Doktorun önerdiği solüsyon dışında başka hiçbir solüsyon ya da sıvı ile kontakt lensler temas ettirilmemelidir.
·       Lens kullanımında gözde kızarıklık, batma hissi, çapaklanma ya da görmede bulanıklık oluştuğunda lens hemen çıkartılıp doktora başvurulmalıdır. 
·       Lens kullanırken makyaj yapmak mümkündür. Ancak lenslerin makyaj malzemesi ile kirlenmemesine özen gösterilmesi gerekir. Bunun için önce kontakt lensin takılması sonra makyajın yapılması önerilmektedir.
Kontakt lensler dijital dünyayla buluşuyor 
-->
Kontakt lenslerdeki teknolojik gelişmeler dur durak bilmiyor. Çok sayıdaki çalışmayla kontakt lensler dijital platformla buluşuyor. Öyle ki, yeni nesil akıllı kontakt lenslerin hayatımıza girmesiyle göz tansiyonu takibi yapılabilecek, kandaki şeker düzeyi ölçülebilecek, fotoğraf çekilebilecek, video kaydedilebilecek, sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik sağlanabilecektir. 
-->

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KORNEAL ÇAPRAZ BAĞLAMA (CROSS-LINKING) SONRASI BİZİ NELER BEKLİYOR?

Korneal çapraz bağlama, diğer adıyla cross-linking işlemi genel olarak iki şekilde yapılabiliyor: Epi-off (epitel kazınarak) ve epi-on...